Flams-Net

Ha Ha! Den va' bra!

GREENDAY! ! !

För er som gillar Greenday, tänk om det fanns en hel sida som bara handlade om Greenday här på Flams-net!? HA! Det finns det! SKÅDA mitt mästervärk! Hehe

Vilka är Greenday? Vad kommer de ifrån? Vad hade de för uppväxt? Vad heter medlämmarna? Här finns lite att tugga på!

 JO:

 

Green Day
Green Day live i Berlin den 7 maj 2009.
Green Day live i Berlin den 7 maj 2009.
BakgrundUSA Rodeo, East Bay, Kalifornien
Genre(r)Punkrock, alternativ rock
Aktiva år1987-idag
SkivbolagLookout! Records
Reprise Records
Inspirerad avStiff Little Fingers
The Clash
The Ramones
Relaterade bandFoxboro Hot Tubs
The Network (Ej officiellt)
Pinhead Gunpowder
The Frustrators
The Lookouts
WebbplatsOfficiell webbplats
Medlemmar
Billie Joe Armstrong
Mike Dirnt
Tré Cool
Tidigare medlemmar
John Kiffmeyer

Green Day är en amerikansk rocktrio bildad 1987.[1] Bandet har till största delen bestått av Billie Joe Armstrong (sång, gitarr), Mike Dirnt (bas, sång) och Tré Cool (trummor, slagverk).

Det stora genombrottet internationellt kom 1994 med albumet Dookie. Singeln Longview blev genombrottslåten, även om singlarna Basket Case och When I Come Around kanske är de mest kända. Dookie är inte bara bandets bäst sålda album hittills, utan även det bäst säljande punkalbumet någonsin[2] och har sålts i över 15 miljoner exemplar sedan den släpptes. [3]

Albumet American Idiot (2004), togs emot bra av såväl kritikerna som publiken. Det har sålt 14 miljoner skivor världen över och 2005 vann bandet två Grammy Awards för "Bästa Rockalbum" och "Record of the Year". På MTV Video Music Awards var de nominerade till åtta priser, och vann sju av dem. De vann även två priser på MTV Europe Music Awards samma år i kategorierna "Bästa Rock" och "Bästa Album".

Green Day har totalt sålt över 70 miljoner album världen över, varav 22 miljoner i USA. [4] Deras senaste album, 21st Century Breakdown, släpptes i april 2009, det första på fem år. Albumet fick blandad men mest positiv kritik, och innehåller singlarna "Know Your Enemy", "21 Guns" och East Jesus Nowhere.

Innehåll

 

Historia [redigera]

1,039/Smoothed Out Slappy Hours och Kerplunk [redigera]

Billie Joe Armstrong och Mike Dirnt hade spelat tillsammans sedan femte klass när de 1987 bildade bandet Sweet Children. Senare samma år fick de sitt första gig på Rod's Hickory Pit, caféet där både Billie Joes mamma Ollie och även Mike jobbade. Det året fick de också sällskap av trummisen Al Sobrante.1989 bytte bandet namn till Green Day, som betyder ungefär en dag då man sitter och slösar sin tid och röker hasch. Billie Joe har senare hävdat att de har det sämsta bandnamnet i rockhistorien.[källa behövs] Under tiden hade 15-årige Frank Wright, mer känd som Tré Cool, spelat med bandet The Lookouts i tre år. I bandet spelade också Lawrence Livermore som nyligen hade bildat sitt eget musikförlag, Lookout! Records och som senare skulle spela en stor roll i bandets historia. Av en slump skulle de två banden, The Lookouts och Green Day, spela på samma party. Det så kallade partyt bestod av en mörk källarlokal och fem ungdomar som satt runt scenen och höll i ljusstakar. Enligt Livermore spelade Green Day i den mörka källarlokalen "som om de var Beatles på Shea Stadium". Han skrev kontrakt med dem på plats och 1990 släppte de sitt debutalbum 39/Smooth, följt av en EP; Slappy. 1991 gav man ut ett samlingsalbum från deras tidigare EP:s. Albumet fick namnet 1,039/Smoothed Out Slappy Hours (en blandning namnen 1,000 Hours, 39/Smooth och Slappy). Sommaren som följde hann Mike gå ut high school, (Billie Joe hade redan hoppat av) innan de for på sin första turné. Strax efter att de hade kommit hem från turnén bestämde sig trummisen Kiffmeyer för att hoppa av bandet och satsa på college istället. Han ersattes nästan genast av Tré Cool, som Mike och Billie Joe kom ihåg från The Lookouts.

1991 var de åter tillbaka i inspelningsstudion och spelade in vad som kom att bli deras andra album, Kerplunk. Inspelad på fem dagar och med en budget på bara 1000 dollar sålde Kerplunk överraskande i hela 30.000 exemplar till slutet av 1992. Detta slog alla Lookout! Records tidigare försäljningsrekord med råge. Blender Magazine har rankat Kerplunk som det 47:de bästa indierockalbumet någonsin.[5] John Kiffmeyer trummar på de fyra sista spåren på detta album.

1993 hade Green Day hunnit med fem amerikanska och två europeiska turnéer. Deras popularitet bara växte och de kände att de var redo för större saker. Trion lämnade Lookout! Records och skrev kontrakt med det Warner-ägda Reprise Records i april 1993.

Dookie [redigera]

Green Day var nu återigen i inspelningsstudion, den här gången tillsammans med producenten Rob Cavallo. På fem veckor spelade de in sitt tredje album och sitt stora genombrott, Dookie. Albumet kom ut i butikerna i februari 1994 och blev en enorm succé. Det sålde över en miljon exemplar på bara några veckor. Den sommaren var bandet med i Lollapalooza festivalen och i Woodstock '94. På Woodstock-festivalen ökade Green Day på sin popularitet genom att starta lerslagsmål med publiken. Det urartade, och de 35 000 fansen stormade scenen. I stridens hetta fick Mike tre tänder utslagna. I slutet av det året hade Dookie sålt över tio miljoner exemplar, och singeln Basket Case låg etta på listorna.

Insomniac och Nimrod [redigera]

I början av 1995 spelade Green Day in låten J.A.R som ett soundtrack till producenten Rob Cavallos film Angus. Singeln läckte ut till radiostationerna flera veckor före den beräknade releasen. Detta ledde till en röra med stämningar och problem. Ändå lyckades de samma år släppa sitt fjärde album Insomniac, som blev väldigt hyllat av kritikerna, men som inte kom i närheten av Dookies succé.

Gänget tog sedan ledigt från turnerandet ett år och tillbringade sommarmånaderna med att spela in över 40 låtar. Arton av dem kom med på Green Days femte album, Nimrod. Bland dem fanns den lugna balladen Good Riddance (Time of Your Life), som dock hade spelats in tidigare och som var nära att vara med redan på Dookie. Låten fick blandade reaktioner hos fans och kritiker och blev en populär sång på skolavslutningar och andra arrangemang, till exempel två avsnitt av Cityakuten och de allra sista programmen av Seinfeld och Sen kväll med Luuk.

Efter över ett år av turnerande tog bandet en välförtjänt paus 1999, och lyckades få lite tid över till sina sidoprojekt. Billie Joe bildade ett eget skivbolag, Adeline Records, (tillsammans med bland annat sin fru Adrienne) där han också släppte några singlar med sitt sidoband Pinhead Gunpowder. Mike gick med i bandet Frustrators, som också släppte sin första singel på Adeline Records.

Warning och International Superhits! [redigera]

Green Day samlades igen i oktober 1999 med en spelning på Annual Bridge School Benefit. Här spelade de en splitterny låt, Warning. I April 2000 spelade de in fjorton nya låtar. Tolv av dem kom med på nya skivan som hette just Warning. Igen kom det mixade reaktioner från fans och kritiker, som menade att killarna nu hade mognat ordentligt sedan deras tidigare dagar. Efter Warning blev det några mellanår, där de med ungefär ett års mellanrum släpper två samlingsalbum. International Superhits! i November 2001 och Shenanigans Oktober 2002. På International Superhits! samlar gruppen samtliga singelsläppta låtar på en skiva, Shenanigans är en samling b-sidor. Vid den här tiden var det mycket nära att Green Day skulle splittras.

Sent 2003 blev det stor kalabalik när ett nytt band lanserades på Billie Joes skivbolag. The Network hette bandet som berörde, och de lät kusligt likt Green Day, vilket blev upphov till mycket spekulerande.

American Idiot [redigera]

I september 2004 släppte Green Day albumet American Idiot. Utformat som en rock-opera väckte det fansens nyfikenhet och blev en enorm framgång. Tack vare den nya framgången sköt försäljningen av deras tidigare skivor även i höjden. Bandet släppte fem singlar från albumet i ordning: "American Idiot", "Boulevard of Broken Dreams", "Holiday", "Wake Me Up When September Ends" och "Jesus of Suburbia". Hela skivan är menad som en historia om rebellen "Jesus of suburbia". Den enda låten som enligt Billie Joe avviker från den röda tråden är "Wake Me Up When September Ends" som handlar om Armstrongs pappa Andy som dog i lungcancer när Billie var 10 år. Green Day planerar att släppa en film om karaktärerna i historien från albumet, men de har också fastställt att de inte kommer medverka själva.

Bandet släppte en live-DVD med namnet "Bullet in a Bible" den 15 november 2005, som är en blandning av deras två spelningar på Milton Keynes i England inför ca 65000 fans per dag, och intervjuer med medlemmarna.

Time-out och sidoprojekt [redigera]

Den 25 september 2006 släppte Green Day, tillsammans med U2, en cover på The Saints Are Coming. Den 27 juni 2007 medverkade Green Day på samlingsskivan Instant Karma för att hylla John Lennon och samla in pengar till behövande i Darfur. De bidrog där med en cover på Working Class Hero. Green Day medverkade även i Simpsonsfilmen och gjorde ledmotivet till filmen, som senare släpptes som singel.

I december 2007 bildade de sidoprojektet Foxboro Hot Tubs.

21st Century Breakdown [redigera]

Uppföljaren till American Idiot är 21st Century Breakdown och släpptes den 15 maj 2009.[6] Låten "Know Your Enemy" kom i april som en singel, som sedan skulle vara med i den nya skivan.

Bandmedlemmar [redigera]

Nuvarande medlemmar [redigera]

Turnémedlemmar

Tidigare medlemmar [redigera]

Tidigare turnémedlemmar

 • Kurt Lohmiller – trumpet, slagverk och back-upp sång (1999–2004)
 • Gabrial McNair – trombon och saxofon (1999–2001)
 • Timmy Chunks - gitarr (1997-1999)

Sessionmedlemmar [redigera]

Diskografi [redigera]

Studioalbum [redigera]

Livealbum [redigera]

Samlingsalbum [redigera]

Singlar [redigera]

Källor [redigera]

 1. ^ http://www.sanfran.com/archives/view_story/96/
 2. ^ WikiAnswers.com
 3. ^ Engelska Wikipedias artikel om Dookie
 4. ^ GreenDayNRDC.com
 5. ^ Blender Magazine
 6. ^ Officiella hemsidan
 7. ^ GeekStinkBreath.net - "Behind Green Day"

Externa länkar [redigera]

 

Vem exakt är Billie Joe Armstrong?

JO: 

Billie Joe Armstrong
Billie Joe Armstrong i Cardiff 2006
Billie Joe Armstrong i Cardiff 2006
FödelsenamnBillie Joe Armstrong
Född17 februari 1972 (37 år)
BakgrundOakland, Kalifornien, USA USA
Genre(r)Punkrock, Poppunk,
RollSångare
Gitarrist
Trummis (på låten "Dominated Love Slave")
InstrumentSång
Gitarr
Munspel
Trummor
Piano
Saxofon
Aktiva år1987 - idag
SkivbolagReprise Records
Lookout! Records
Adeline Records
ArtistsamarbetenGreen Day
The Network
Pinhead Gunpowder
Foxboro Hot Tubs
WebbplatsGreenDay.com

Billie Joe Armstrong, född 17 februari 1972 i Oakland, Kalifornien, USA, är en sångare och gitarrist i punkrockbandet Green Day. Han spelar även piano, saxofon, trummor, mandolin och munspel. Han är bosatt i Berkeley, Kalifornien.

Ollie Armstrong är mamma till Billie Joe Armstrong, Ollie jobbade på det café (Rod's Hickory Pit) där Green Day (dåvarande Sweet Children) gjorde sin första spelning.

Han skrev sin första låt när han var 5 år, Look For Love som spelades in till en singel. Armstrong har trakterat Fender Stratocaster, men han har mer och mer gått över till att använda Gibson-gitarrer. Han har även fått en egen serie med signaturgitarrer hos Gibson[1].

Tidigt bildade Armstrong bandet Sweet Children tillsammans med Mike Dirnt som är Green Days basist. Sweet Children tog sedan in trummisen John Kiffmeyer och bytte namn till Green Day. John Kiffmeyer (aka Al Sobrante) slutade i Green Day eftersom han vill gå på college och Billie Joe och Mike var utan trummis, de hittade Tré Cool som då spelade med The Lookouts. Han började spela med Green Day och 1992 så gav de ut Kerplunk! med Tré Cool som trummis.

Armstrong är en av grundarna, tillsammans med sin fru, av skivbolaget Adeline Records, där bland andra hans eget band Pinhead Gunpowder och Mike Dirnts band the Frustrators är signade. Armstrong är sedan 2 juli 1994 gift med Adrienne Nesser (född 1969) med vilken han har två barn, Joseph Marciano och Jakob Danger.

Billie Joe Armstrong, Tré Cool, Mike Dirnt, samt några musiker i deras bekantskap, gjorde under en tid spelningar som stuntbandet The Network, som kom ut med ett album 2003.

Externa länkar [redigera]

Referenser [redigera]

 1. ^ Gibson.com - Billie Joe Armstrong Les Paul Jr.

Vem exakt är Mike Dirnt då?

JO:

Från Wikipedia

Hoppa till: navigering, sök
Mike Dirnt
 
Mike Dirnt

 

Mike Dirnt, född 4 maj 1972 som Michael Ryan Pritchard, är basist i det amerikanska punkrockbandet Green Day. Han brukade spela luftbas när han var mindre. Det lät "Dirnt, Dirnt, Dirnt..." när han spelade. Därifrån har han fått sitt efternamn.

Mike träffade Billie Joe Armstrong när de båda var 10 år. Mike hade en strulig barndom. Hans biologiska mamma dog som följderna av heroinmissbruk. Han fick då adoptivföräldrar. Dessa skilde sig dock (men är nu gifta igen), och när Mike var 15 år fick han hyra ett rum hemma hos Billie Joe. De bildade bandet Sweet Children tillsammans med Al Sobrante (egentligen John Kriftmeyer). John ville satsa på skolan och hoppade av efter 45 dagars turné och ersattes då med Tré Cool som ännu spelar med bandet(trummor).

Mike gör en del saker vid sidan av Green Day. Han äger ett café vid namn Rudy's can't fail café och han spelar även bas i bandet The Frustrators som ligger på Armstrongs skivbolag Adeline Records.

Och sist men inte minst, vem är Tré Cool

JO:

 

Tré Cool, egentligen Frank Edwin Wright III, född 9 december 1972 i Frankfurt am Main, Tyskland, är sedan 1992 trummis i Green Day där han ersatte John Kiffmeyer (även känd som Al Sobrante).

Det var Lawrence Livermore som gav honom namnet Tré Cool, vilket betyder ”mycket cool” på franska (eg. très cool). Han fick namnet under sin tid i bandet The Lookouts som han började sin karriär i när det startades 1985; Tré hade aldrig tidigare spelat trummor. Tré kan även spela gitarr. Tré har bara skrivit några få låtar, bl.a. "Dominated love slave" och "Like a rat does cheese", även "Rock n' roll girlfriend" (en del av Green Days 9-minuterslåt "Homecoming" som finns med på albumet American Idiot). Han har varit gift två gånger och har barnen Frankito och Ramona (som är döpt efter The Ramones) men är numera ogift. Tré använder Zildjian cymbaler och Zildjian Hi-Hat. Tré Cool har även deltagit i Green Days sidoprojekt The Network och Foxboro Hot Tubs, även där bakom trummorna.

Han bor i Willits, Kalifornien, USA.